Farklılıklarla Güçlüyüz: Bursa’da Otizm Panelinde Anlamlı Buluşma
Yazı Fontu

"Dünya Otizm Farkındalık Günü" kapsamında 10 Nisan 2025 Perşembe günü Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi, Koza Salonu’nda Otizm farkındalık paneli gerçekleştirildi.

Panele konuya ilişkin çeşitli alanlardan uzman isimler eşlik etti ve sunumlarını gerçekleştirdiler. Moderatörlüğünü Bursa Teknik Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden Sn. Doç. Dr. Melda SUNAY’ın üstlendiği panelde; çocuk ve ergen Psikiyatristi Uzm. Dr. Yakup DOĞAN, BTÜ Psikoloji Bölümü öğretim üyesi Dr. Nuray ÇİÇEK, Otizmli Bireyler İş Gücünde (OBİG) Proje Yöneticisi Psikolog Alperen AŞANBUĞA ve EKER firmasında otizm tanılı paketleme personeli Halil İbrahim ÇETİN panelist olarak yer aldı. Panele aileler ve STK temsilcileri katıldı. Bursa Büyükşehir Bld. Genel sekreter yardımcısı Mehmet YILDIZ yaptığı açılış konuşmasında, otizmli bireylerin ve ailelerinin her zaman yanlarında olduklarını ifade etti.

BTÜ Engelsiz Üniversite Koordinatörü Doç. Dr. Melda Sunay toplumun tüm kesimlerini bu konuda bilinçlendirmeye ve otizmli bireylerin sosyal hayatta daha çok aktif rol almalarını teşvik etmeyi amaçlayan girişimlerden bahsetti. Engelli bireylerin dışarı çıkmaları, cesaretlerini öne sürüp iradeli ve özgüvenli bir biçimde atılgan olmalarının gerekliliğine dikkat çekerken evde kalıp dışarıdaki sosyal hayata kendini kapayan engelli bireylerin toplumsal ihtiyacının ne akademi ne de kamu kurum ve kuruluşları tarafından görülemeyeceğinin altını çizdi. Engelli bireylerin özellikle de eğitimlerinde ve istihdamlarında yakınlarının ve çevrelerinin doğru teşvikleriyle ön planda olmaları gerektiğini ifade etti.

Uzm. Dr. Yakup DOĞAN ise Otizmde tanım ve Otizm’i anlama anlatılarıyla birlikte çeşitli bilimsel araştırmalar ışığında Otizm tanısının dünya çapında erkeklerde kadınlara oranla 4 kat daha fazla görüldüğünü belirtti. Otizm spektrum bozukluğunun detaylı olarak ne olduğunu, bu spektrumun neden görüldüğünü, ne zaman başladığını, erken fark etme ve tanı için ipuçlarının neler olduğuna, tedavisinin olup olmadığına ilişkin dikkat çekici bilgiler verdi.

Dr. Öğr. Üyesi Nuray ÇİÇEK, Otizm spektrum göstergelerinin aslında tüm patolojik durumlarda görülebildiğini vurgularken, otizmde tanı alınması durumunun işlevsel yaşam desteği zorluğu için ‘’Nöro çeşitlilik’’ kavramının sıkça kullanılmaya başlandığını söyledi. Otizm Spektrum Bozukluğundaki çocukların aile içindeki psikolojik yansımalarına ve aile bireylerinin otizmli çocukların öncelikli olarak sağlanması gerekli olan psikolojik ihtiyaçların ne derecede destekledikleri ve bu konuda ne derecede eğitimli olduklarını gündelik hayatta karşılaştığı kişilerden alıntılarla örneklerle aktardı. OSB’de aile dayanıklılığı, ebeveynlerin tutumları ve bunu belirleyen etkenler hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Otizmli bireylerin kardeşleri ile etkileşiminin (kardeş etkileşiminin) onların kişisel gelişimlerinde ve sosyal becerilerinde yüksek derecede etkili olunan bir faktör olduğunu geniş kapsamda açıklarken OSB olan bir kardeşe sahip olmanın getirdiği temel zorluklara da dikkat çekti.

Otizmli Bireyler İş Gücünde Proje Yöneticisi Psikolog Sn. Alperen AŞANBUĞA; Otizmli bir bireyin veya çocuğun gündelik yaşamında normal bir insana göre yaşadığı farklılıklardan ve benzersiz deneyimlerden bahsetti. ABD ulusal verilerine göre, resmi sayı 36’da 1’i olarak görünse de son yıllarda uzmanların ve araştırmacıların aldığı sonuçlar eşliğinde dünya çapında 108 vatandaştan birinin otizmli birey olduğunu vurguladı. Aşanbuğa, ‘’İş Koçu Destekli İstihdam ve İş modeli’’ uygulamasını anlatarak otizm ve engellilik bilinci konusunda örnek bir iş modelini izleyicilerle paylaştı.

Panel etkinliğinin belki de en özel ve en genç konuk konuşmacısı olan Eker firması paketleme personeli ve firmanın ilk otizmli çalışanı olan Sn. Halil İbrahim ÇETİN ise ‘’İş’te Benim Hikayem’’ mottosu altında bir otizmli birey olarak kendi eğitim, iş ve yaşam deneyim-tecrübelerini anlattı. Konuşmasına kendi hayat öyküsünü anlatarak başlayan Sn. Çetin aile hayatını, kişisel zevk ve hobilerini, okul hayatında yaşadığı zorlukları anlatarak karşılaştığı engellerle nasıl mücadele ettiğini ve o engelleri nasıl aştığını katılımcılarla paylaştı. Çetin, aynı zamanda ilk kaç yaşında otizm tanısı aldığı gibi durumlarına da değinerek sonrasında atıldığı iş hayatındaki kazanımlarını ve çalışmadaki yarattığı verimin kendi özel yaşamına nasıl katkı sağladığını da katılımcıların takdirini toplayarak paylaştı.

Panel soru cevap etkinliği ile son buldu. Panel sonunda, Engelli Hizmetleri Şube Müdürü Yasemin ŞAVŞATLI tarafından konuşmacılara, Bursa Kent Konseyi Engelli Meclisi üyelerinin yaptığı yağlı boya tabloları hediye edildi.

11 Nisan 2025
Bursa Teknik Üniversitesi sağlanan hizmetlerin iyileştirilmesi ve web sitesinde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanır.
close