BTÜ'den Saraybosna Üniversitesi'ne Eğitim
Yazı Fontu

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Orman Fakültesi öğretim elemanları Saraybosna Üniversitesi (University of Sarajevo) Orman Fakültesi öğretim elamanları ve öğrencilerine “Uzaktan Algılama (UA) yazılımları”, “İnsansız Hava Aracı (İHA) ile elde edilen görüntüleri işleme yazılımı” konularında eğitim verdi.


Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ile Bosna Hersek Saraybosna Üniversitesi (University of Sarajevo) arasında yapılan anlaşma sonucunda Üniversite'nin Orman Fakültesi'ne bir bilgisayar laboratuvarı kuruldu. TİKA’nın desteği ile hizmete alınan laboratuvarda toplam 21 adet bilgisayar ve Phantom4v2 drone sisteminin bulunduğu bildirildi. 


TİKA tarafından Bosna Hersek’te Saraybosna Üniversitesi (University of Sarajevo) Orman Fakültesi'ne kurulan bilgisayar laboratuvarının hizmete alınması için gerekli olan teknik eğitim, BTÜ Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü öğretim elemanları tarafından verildi. BTÜ Orman Fakültesi, Orman Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali İhsan Kadıoğulları’nın koordinatörlüğünü üstlendiği eğitim çalışmalarında, Prof. Dr. Turan Sönmez ile birlikte Arş. Gör. Burhan Gencal ve Arş. Gör. Emre Kılınçarslan görev aldı.


Eğitim Koordinatörü Prof. Dr. Ali İhsan Kadıoğulları, Saraybosna Üniversitesi Orman Fakültesi öğretim elamanları ve öğrencilerinin katıldığı eğitim faaliyetinin sona ermesi üzerine bir açıklama yaptı. Açıklamasında, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin yurtdışında yaşayan Türklerin ve akraba toplumların yaşam kalitelerinin yükseltilmesi amacı ile sosyo – ekonomik, kültürel ve diğer alanlarda destek olmak ile görevli kurumu TİKA’nın hazırladığı laboratuvarın sadece Saraybosna Üniversitesi'ne değil, Bosna Hersek Federasyonu için değerli bir yatırım olduğunu belirtti. Toplam 21 adet bilgisayar ve Phantom4v2 drone sistemine sahip laboratuvarda ArcGIS10.5 Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS), Pix4dMapper yazılımlarının yer aldığına değinen Prof. Dr. Ali İhsan Kadıoğulları, “Tarihi bağlarımızın son derece kuvvetli olduğu dost ve kardeş ülke Bosna Hersek’in değerli eğitim kurumlarından Saraybosna Üniversitesi ile BTÜ çok çeşitli alanlarda ve son derece güçlü bir iş birliği içerisinde. İki üniversite arasındaki iş birliği elbette eğitim faaliyetlerini de kapsamakta. BTÜ Orman Fakültesi öğretim elemanları olarak sahip olduğumuz bilgi ve tecrübe birikimini Bosna Hersekli meslektaşlarımıza ve öğrencilere aktarmaktan mutluluk duyduk. TİKA tarafından oluşturulan laboratuvardan verimli olarak faydalanılması konusunda gerekli teknik bilgiyi düzenlenen eğitim faaliyetinde paylaşma fırsatını bulduk. Söz konusu eğitim, ArcGIS10.5 Coğrafi Bilgi Sistemleri, Erdas 2015* ve Ecognition 9.* Uzaktan Algılama (UA) yazılımları, Pix4dMapper ve Agisoft Metashape gibi drone ile elde edilen görüntüleri işleme yazılımını konularını içerdi. Teorik ve uygulamalı olan eğitim çalışması 5 gün sürdü. Bu beş gün boyunca katılımcılara orman amenajman planlarının hazırlanması, ağaç ve meşcere büyüme modelleri, CBS ve uzaktan algılama yazılımları kullanımı, drone (İHA) ile elde edilen görüntüleri işlemesi, arazi modeli ve ortofoto harita üretmesi eğitimi konuları hibrit şekilde verilmiştir.” dedi.


Eğitimin başarılı şekilde tamamlandığını ifade eden Koordinatör Prof. Dr. Ali İhsan Kadıoğulları, BTÜ Orman Fakültesi'nin Orman Amenajmanı, Coğrafi Bilgi Sistemleri, Uzaktan Algılama ve İHA ile haritalama konusundaki tecrübesinin, Saraybosna Üniversitesi (University of Sarajevo) Orman Fakültesi yüksek lisans öğrencileri ve kurumda çalışan orman mühendisleri ile bu faaliyet çerçevesinde paylaşıldığını kaydetti. Kadıoğulları, “Faaliyet kapsamında İngilizce olarak hazırlanan eğitim dokümanları ve materyalleri sayesinde diğer dost ve kardeş ülkelerdeki orman mühendislerine ve orman fakültesi öğrencilerine eğitim verecek bir alt yapıya sahip olduk. Laboratuvarın kurulması gibi hazırladığımız eğitim faaliyetini de destek veren TİKA - Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’na ve çalışmada görev alan hocalarımıza teşekkür ederim” diyerek sözlerine son verdi.

13 Ekim 2022
Bursa Teknik Üniversitesi sağlanan hizmetlerin iyileştirilmesi ve web sitesinde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanır.
close