Göç Yolculuğundaki Ak Pelikanların Sayımı Yapıldı
Yazı Fontu

Bursa semalarından yaklaşık 35 bin pelikan geçti. Ak pelikanların göçü, Bursalılar için göz alıcı bir şölene dönüştü. Vatandaşlar, göçmen kuşların sundukları görsel güzellikleri izlerken, Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) akademisyenleri de bu kuşları görüntüledi ve sayımını gerçekleştirdi. 


Her yıl ilkbaharda havaların ısınması ile güneyden kuzeye göç gerçekleştiren ak pelikanların göçü, Kestel-Mudanya yolu-Nilüfer hattında neredeyse tüm Bursa’dan izlenerek, görsel bir şölene dönüştü.


Kış mevsiminde konakladıkları Afrika'dan yola çıkan ak pelikanların,  Avrupa’daki sulak alanlarına ulaşmak için izledikleri göç rotaları, Bursa’dan geçti. Göç yollarının yaz aylarındaki durağı olan Avrupa kıtasının büyük ve önemli sulak alanlarına doğru olan uçuşlarında, ak pelikanların sundukları görsel güzellikler de Bursalılar tarafından ilgi ile izlendi.


BTÜ Orman Fakültesi (OF) Öğr. Üyesi Ornitolog Prof. Dr. Ebubekir Gündoğdu ve kuş gözlemcisi Havva Gündoğdu Bursa’dan geçiş yapan sürüyü görüntüledi. Bu görüntüleme sırasında göçmen kuşların sayımını da gerçekleştirdiler. İzleyenleri adeta büyüleyen göçmen kuşların sayımını ve görüntülenmesini kuş gözlemcisi Havva Gündoğdu ile birlikte yapan Prof. Dr. Ebubekir Gündoğdu, sayımdan elde ettikleri sonuçları açıkladı. Prof. Dr. Gündoğdu açıklamasında, göçmen kuşların Bursa semalarındaki uçuşlarının 20 dakika aralıksız sürdüğü kaydetti. Göç yolculukları esnasında yaklaşık 35 bin ak pelikanın geçiş yaptığı tespit ettiklerini bildirdi. Ak pelikanların bu yıl Bursa’dan ilk kez 25 Şubat Cuma günü geçiş yaptıklarını belirlediklerini aktaran Prof. Dr. Gündoğdu, göçün yaklaşık 45 gündür aralıklarla devam ettiğini söyledi. Güney-kuzey doğrultusunda gerçekleşen göç serüveninin en büyük sürüsünün ise Bursa’dan 8 Nisan Cuma günü geçtiğini ifade etti.

13 Nisan 2022
Bursa Teknik Üniversitesi sağlanan hizmetlerin iyileştirilmesi ve web sitesinde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanır.
close