Sektör – Öğrenci Söyleşilerinin Konuğu GİSBİR Temsilcileri Oldu
Yazı Fontu

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Denizcilik Fakültesi, “Sektör – Öğrenci” söyleşilerinin dördüncüsü gerçekleşti. Geleneksel hale gelen etkinliğin bu bölümünün konuğu Türk gemi inşa sektörünün resmi temsilcisi konumundaki Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) yetkilileri oldu. BTÜ’lü genç denizci adaylarının sektör temsilcileri ile karşılıklı iletişim zemini oluşturan etkinlik, BTÜ Mimar Sinan Yerleşkesi Yeşil Salon’da gerçekleşti.

 

Türk gemi inşaatı sektöründe yer alan ve GİSBİR üyesi kuruluşların çeşitli kademelerinde çalışan profesyoneller Gökhan Murat Kaya, Melisa Yılmaz ve Cumhur Kuter ile Mengi Yay Yatçılıktan Ayben Kocatepe, Sefine Tersanesinden Kardelen Tarhan ve Muhammed Makara söyleşinin konukları oldu. Etkinliğe Denizcilik Fakültesi Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Erinç Dobrucalı, fakülte mensubu akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Öğrencilerin yoğun olarak ilgi gösterdiği bu etkinlikte sorulara yanıt veren profesyoneller, öğrencilerin sektöre ilişkin meraklarını giderdi. 

 

BTÜ Denizcilik Fakültesi, Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Erinç Dobrucalı etkinliğin açılışında bir konuşma yaptı. Konuşmasında Türk gemi inşa sektörünün gelişme hızının son derece yüksek olduğunu bildiren Doç. Dr. Dobrucalı, bu gelişmenin sektör ve Türkiye açısından son derece olumlu olduğunu kaydetti. Konuşmasının son bölümünde konuk sektör temsilcilerine seslenen Bölüm Başkanı Dobrucalı “Sektörün önemli firmalarının ve çatı kurumunun temsilcileri olarak son derece değerli vaktinizi bizlere ayırdığınız için çok teşekkür ediyorum. Fakültemizin sektör ile işbirliği içerisinde bir kurum olma çabası açısından bu tür etkinlikleri oldukça önemsiyorum. İnanıyorum ki bu söyleşi ve süreç içerisinde gerçekleşecek olan diğer etkinliklerimiz öğrencilerimizin bireysel gelişimlerine katkıda bulunacaktır.” dedi. 

 

Dobrucalı’nın konuşmasından sonra sektör hakkında bilgi ve tecrübelerini paylaşmak üzere BTÜ’ye misafir olan GİSBİR üyesi kurumların temsilcileri söz aldı. Konuk sektör temsilcilerinden ilk olarak söz alan GİSBİR İnsan Kaynakları Komisyonu Başkanı Cumhur Kuter oldu. Kuter, konuşmasına GİSBİR hakkında genel bilgi vererek başladı. Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği’nin (GİSBİR), sanayici kimliğine sahip tersaneci girişimciler tarafından 1971 yılında İstanbul’da kurulduğunu söyledi. Birliğin halen 94 üye ve 84 aktif tersaneden oluştuğunu aktaran Cumhur Kuter, bu gün GİSBİR’in Türk gemi inşa sektörünün resmi temsilcisi konumunda olduğunu sözlerine ekledi. GİSBİR İnsan Kaynakları Komisyonu Başkanı Cumhur Kuter, birliğin kısa tanıtımının ardından öğrencilere gemi inşa sektöründeki iş olanaklarından söz etti. Sektörün ekonomik olarak sürekli büyümesi ve buna bağlı olarak yapılan yatırımların artması nedeniyle beyaz yakalılar için de mavi yakalılar için de istihdam olanaklarının sürekli olarak arttığını söyledi. Kuter, katılımcıların ilgisini çeken konuşmasını GİSBİR’in öğrencilere sağladığı staj olanakları hakkında bilgi vererek sona erdirdi.

 

Programa katılan bir diğer GİSBİR üyesi Mengi Yay Yatçılık Firması İnsan Kaynakları Yöneticisi Ayben Kocatepe oldu. Kocatepe, gemi mühendisi adaylarını yat dizaynı ve inşaatı konusunda bilgilendirdi.  Sektörde çalışacakların İngilizce bilmelerinin yanı sıra ikinci bir yabancı dile daha hâkim olmalarının önemli olduğunun altını çizdi.


Ayben Kocatepe’den sonra sözü heyette bulunan Sefine Tersanesi İşe Alım Uzmanı Kardelen Tarhan aldı. Tarhan gemi inşa sektöründe bir mühendisi işe alırken aradıkları kriterleri paylaştı. İşe alım mülakatlarında işverence dikkat edilen detayları öğrencilerle paylaşan İşe Alım Uzmanı Tarhan “Yaptığımız mülakatlarda işe alacağımız mühendislerin kriz anında ne tür davranışlar sergileyecekleri bizler için çok önemli, mülakatlarımızda bu doğrultuda sorular bulunmakta” diyerek sözlerine son verdi.

20 Ekim 2022
Bursa Teknik Üniversitesi sağlanan hizmetlerin iyileştirilmesi ve web sitesinde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanır.
close