Dil Eğitiminde Bir İlk
Yazı Fontu


Bünyesinde bulunan Yabancı Diller Yüksek Okulu (YDYO) ile öğrencilerine kaliteli dil eğitimi veren Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) , hazırladığı proje ile dil öğretimini farklı boyuta taşıdı. BTÜ’lü akademisyenler hazırladıkları “HyFlex Öğrenme Ortamında Yabancı Dil Eğitimi Projesi” ile dil öğrenimi konusunda Dünya’da ve Türkiye’de ilk defa kullanılacak olan bir yöntemin üzerinde çalışmalar yürütüyor.


BTÜ öğretim üyeleri yabancı dil eğitiminde etkileşimi temel alan yeni bir yöntem geliştirdi. BYÜ YDYO öğretim görevlisi Dr. Meral Öztürk’ün yürütücülüğünü üstlendiği, HyFlex Öğrenme Ortamında Yabancı Dil Eğitimi başlıklı proje, TÜBİTAK ARDEB 1001 kapsamında da desteklenmeye değer bulundu. Türkiye’nin iki önemli üniversitesi olan Bursa Uludağ ve Anadolu Üniversitesi’nden öğretim üyelerinin araştırmacı olarak katkı verdikleri proje, dil öğreniminde yeni bir metodunun geliştirilmesinin anahtarı oldu.


TÜBİTAK’ın 2022 yılı 1. Dönem ARDEB 1001- Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında desteklenen HyFlex Öğrenme Ortamında Yabancı Dil Eğitimi projesinin özellikle öğrenme ortamının üzerine yoğunlaştığı bildirildi. Projenin yürütücülüğünü üstlenen Dr. Meral Öztürk yaptığı açıklamada, çalışmada öğrenme ortamı ve öğretim tasarımı özelliklerinin belirleyerek bir model geliştirmeyi hedeflediklerini belirtti.


Proje yürütücüsü Dr. Meral Öztürk, HyFlex yönteminin geliştirmesi konusunda en büyük motivasyonun, kurumlarda yaşanan dijital dönüşüm olduğunu söyledi. Konuşmasında teknolojinin hızlı gelişimi ve pandeminin neden olduğu küresel değişime de değinen Dr. Öztürk, yükseköğretim kurumlarında dijital dönüşümün ivme kazanmasına yardımcı olduğunu aktardı. Dr. Meral Öztürk açıklamasının devamında “Bu paradigma değişimi,  araştırmacı ve uygulayıcıları donanımsal alt yapı kurulumu ile birlikte öğreneni merkeze alan, yüksek etkileşimli ve esnek öğrenme-öğretme model arayışına itmiştir. Bu değişim ve gelişmelerin sonuçlarından birisi de  “HyFlex Öğrenme Modeli” dir ve öğrenen-öğretici ve kurumsal ihtiyaçlara cevap olması beklenmektedir” dedi.


Proje ile ortaya koyulan yabancı dil eğitiminde “HyFlex Öğrenme Modeli’nin dünyada ve Türkiye’deki ilk olma özelliği taşıdığının altını çizen Dr. Meral Öztürk, BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir’in projeye büyük destek verdiğini ifade etti. Proje paydaşı kurumlar olan Bursa Uludağ ve Anadolu Üniversitelerinin yöneticilerine ve projede görev alan çok sayıda öğretim elemana da teşekkür eden Dr. Öztürk, Projede araştırmacı olarak görev alan ve desteğini esirgemeyen Yabancı Diller Yüksekokulu müdürümüz Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Sarıoğlu hocamıza teşekkürü borç bilirim” şeklinde konuştu.

21 Eylül 2022
Bursa Teknik Üniversitesi sağlanan hizmetlerin iyileştirilmesi ve web sitesinde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanır.
close