BTÜ-VENA Birincilik Ödülünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ellerinden Aldı
Yazı Fontu

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının yürütücülüğünde düzenlenen TEKNOFEST KARADENİZ, Samsun Çarşamba Havalimanı'nda gerçekleşti. BTÜ öğrencileri Nurcan Acar, Mustafa Kargı ve Büşra Bulut’tan oluşan BTÜ-VENA Takımı, yaklaşık bir yıl süren çabalarını TEKNOFEST KARADENİZ'de ulaştıkları birincilik ile taçlandırdı.


Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) öğrencilerinin oluşturduğu ve TEKNOFEST’te yarışan çok sayıdaki takımdan biri de “VENA” oldu. Bu önemli yarışmaya biyoteknoloji alanında katılan takımın kaptanlığını Metalürji ve Malzeme Mühendisliği bölümü öğrencisi Nurcan Acar üstlendi. Mustafa Kargı ve Büşra Bulut da takımda yer alan diğer öğrenciler oldu. TEKNOFEST KARADENİZ’de Biyoteknoloji İnovasyon Yarışması, Proje Kategorisinde birincilik ödülüne layık görülen “VENA” takımın danışmanlığını da, BTÜ Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Dr. Şeyma Duman gerçekleştirdi.


Kalp damar sağlığı alanında kullanılan stentlerin konu edildiği "ilaç yüklü polimerik kaplamalı metal stentler" adlı proje ile TEKNOFEST KARADENİZ’ de birinciliğe ulaşan BTÜ VENA’nın akademik danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Şeyma Duman, çalışmalarının ödüle layık görülmesinden çok mutlu olduğunu söyledi. Öğrencileri ile birlikte gerçekleştirdikleri projede, hastaya özel kobalt-krom (Co-Cr) esaslı stent tasarımlarının yapıldığını ifade etti. Dr. Şeyma Duman sözlerinin devamında “Çıplak metalik stentlerin üretilmesi ve ilaç salımlı biyobozunur polimer kaplama yapılarak, damarın tekrar tıkanma riskini azaltarak, stentten gerçekleşecek olan ilaç salım ile hastaları sağlığına kavuşturmak için" ilaç yüklü polimerik kaplamalı metal stentler" geliştirdik. Burada önemli olan nokta ise bu stentlerin üretimlerinin yerli olarak gerçekleştirilmesi” şeklinde konuştu. Çalışmalarının insan sağlığı açısından önemine işaret eden Dr. Duman, bu tür stentlerin yurt dışından temininde yüksek maliyet ile karşılaşıldığına da dikkat çekti. Öğretim üyesi Dr. Şeyma Duman “Proje kapsamında yerli üretimi gerçekleştirdik. Böylece, hem maliyeti düşürmeyi hem de dışa bağımlılığı azalmayı başardık. Projenin başarısı için azami gayret gösteren BTÜ-VENA takımı üyelerine, desteğini hiçbir zaman esirgemeyen Rektörümüz Prof. Dr. Arif Karademir’in şahsında tüm BTÜ camiasına ve sponsor olan kuruluşlara teşekkür ederim” diyerek sözlerine son verdi.


BTÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği öğrencisi ve VENA takım kaptanı Nurcan Acar da yarışma kapsamında ve kalp damar tıkanıklığı hastalığının tedavisine yönelik olan “ilaç yüklü polimerik kaplamalı metal stentler" tamamen yerli olarak ürettiklerini söyledi. TEKNOFEST KARADENİZ’den Bursa’ya birincilik ödülü ile dönmekten gurur duyduklarını bildirdi. Kaptan Acar, ödüllerini Cumhurbaşkanının elinden almış olmanın kendisini ve takım arkadaşlarını mutlu ettiğini kaydetti.      


BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir TEKNOFEST 2022’in sona ermesi nedeni ile yaptığı açıklamada “Türkiye’nin en büyük ve Dünya’nın sayılı Teknoloji Festivalleri arasında olan TEKNOFEST’te farklı kurum ve kuruluşlardan çok sayıda takım yer aldı. Farklı kategorilerdeki yarışmalarda gençlerin bilgi ve yeteneklerini gözler önüne serdiği TEKNOFEST milli teknolojinin de bir yandan gelişmesini teşvik ederken diğer yandan da sergi alanı olanı işlevini de görüyor. Rekorların ve rekortmenlerin festivali olan TEKNOFEST’e öğrencilerimiz yorulmak nedir bilmeden, gece gündüz demeden hazırlandılar. Bu eşsiz teknoloji ve bilim ortamına, doğru proje ve ürünlerle çıkma gayreti içinde oldular. Bu şölende BTÜ adına çeşitli kategorilerde yarışan pek çok takımımız boy gösterdi. Bu takımlarımız çeşitli dereceler elde etti. Her birini ayrı ayrı tebrik ediyorum. Bunun yanı sıra TEKNOFEST KARADENİZ’de biyoteknoloji alanında katılan, “ilaç yüklü polimerik kaplamalı metal stentler" projeleri ile hak ettikleri birincilik ödülünü de Sayın Cumhurbaşkanımızın elinden alan BTÜ VENA’nın çalışmalarının da takdire şayan olduğunu düşünüyorum” dedi.

06 Eylül 2022
Bursa Teknik Üniversitesi sağlanan hizmetlerin iyileştirilmesi ve web sitesinde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanır.
close