Denizcilikte Meteorolojinin Önemi Konuşuldu
Yazı Fontu


Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Denizcilik Fakültesi Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölümü sahadan önemli isimlerin öğrencilerle buluştuğu seminerler dizisinde bu hafta Meteoroloji Genel Müdürlüğü 3. Bölge Müdürü Serkan Tepe ve Ankara Deniz Meteorolojisi Şube Müdürlüğünden Fatih Mutlu'yu ağırladı.


Seminerde Eskişehir Bölge Müdürü Serkan Tepe ve Ziraat Mühendisi Fatih Mutlu öğretim üyelerimiz ve Denizcilik Fakültesi öğrencilerimize meteorolojinin ve denizlerdeki yetkinliğinin önemini anlattı.

Meteorolojinin yetkin olduğu alanlar, destek verdiği kurumlar ve kurum faaliyet alanları hakkında öğrencilere bilgi aktaran Fatih Mutlu, gerçekleştirdiği sunumda deniz gözlem sistemlerini, deniz fenerleri ve şamandıraların önemini anlattı. Meteoroloji Genel Müdürlüğünün denizlerdeki gözlem eksikliğini gidermek amacıyla 2009 yılında Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü (KEGM) ile ortak bir projeyi hayata geçirdiklerini aktaran Mutlu, kurdukları  79 adet Deniz Otomatik Meteorolojik Gözlem İstasyonu sisteminin çalışma prensibi ve yaptığı ölçümler hakkında bilgiler aktardı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından 2014 ve 2019 yılında satın alınan 10 adet Meteorolojik Amaçlı Sabit Deniz Şamandırasının (MASS) özellikleri ve denizlerimizde hangi noktalara bırakıldıklarını anlatan Mutlu, KEGM envanterinde bulunan deniz gözlem sistemlerinden Yüksek Frekanslı Deniz Radarlarının çalışma sistemini aktardı.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından denizcilik sektörüne daha kaliteli hizmet verebilmek üzere Poseidon System sayfasına alternatif olarak kurulan Piri Reis Denizcilik Sayfa tanıtımının yapıldığı programın ikinci oturumunda, meteorolojik parametre tahminlerinin büyük ölçüde doğru yapılmasının denizcilere olan faydası anlatıldı. MGM olarak Hazar Denizi'nden Cebelitarık  Boğazı'na kadar olan denizlerde ve ülkemiz kıyı, koy, liman ve marinaları için 24 saatten 5 güne kadar hava, deniz ve dalga tahminleri sağladıklarını aktaran Mutlu, askeri alanda da önemli bir destek sağladıklarını aktardı.

17 Haziran 2022
Bursa Teknik Üniversitesi sağlanan hizmetlerin iyileştirilmesi ve web sitesinde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanır.
close