Su Üstü İnsansız Araçlar 3’üncüsü BTÜ’den
Yazı Fontu


Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Dolunay Teknoloji takımı yüzlerce takımı geride bırakarak 3’üncü oldu.


Bursa Teknik Üniversitesi öğrencilerinden oluşan Dolunay Takımı Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından 3-5 Haziran tarihleri arasında İTÜ Tuzla Kampüsü’nde düzenlenen 2022 ROBOİK İnsansız Su Üstü Prototip Araçlar Yarışmasında yüzlerce takımı geride bırakarak 3’üncülük başarısını gösterdi.


Milli Teknoloji hamlesi kapsamında Türk Savunma Sanayii alanında gerçekleştirilen çalışmalara genç beyinlerin dahil olması ve bu alandaki gelişmelere katkı sağlamayı kendine misyon edinmesine yönelik farkındalığın oluşması üzere düzenlenen yarışmaya 500'ün üzerinde takımın başvurduğunu aktaran takım danışmanı BTÜ Polimer Malzeme Mühendisliği bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ömer Yunus Gümüş, "Dolunay takımımız ilk kez katıldığı TEKNOFEST 21 İnsansız Su Altı Sistemleri yarışmasında kritik tasarım raporu aşamasında 360'ı aşan takım arasında 2’inci olmayı başardı fakat yaşanan bazı aksaklıklar nedeniyle finale kalamadılar. Bu onları yıldırmadı aksine daha çok çalıştılar ve otonom ve manuel hareket kabiliyetine sahip kendi ürettikleri YAKAMOZ adlı İnsansız Su Üstü Aracı ile yüzlerce takım arasından sıyrılarak dereceye girmeyi başardılar. Yılmadan çalışmaya devam ettikleri için onları tebrik ediyorum” dedi.


İlerleyen günlerde Ankara’da düzenlenecek ödül töreninde yer alacakları için heyecanlı olduklarını ifade eden Dolunay takım kaptanı Mekatronik Mühendisliği 4’üncü sınıf öğrencisi Ahmet Akif Sağlam, “Eylül 2021 itibariyle çalıştığımız bu projede Otonom ve Manuel hareket kabiliyetine sahip YAKAMOZ adını verdiğimiz İnsansız Su Üstü aracımızı kendimiz tasarladık, ürettik ve testlerini gerçekleştirdik. Yarışmanın final etabında 3.lük derecesini alarak 40.000 TL ödülü hak ettik. Ankara’da düzenlenecek ödül töreninde kupamızı Bursa için kaldıracağımız için çok mutluyuz” şeklinde konuştu.


Eş zamanlı olarak TEKNOFEST 22 İnsansız Su Altı Sistemleri yarışmasında ön tasarım raporu aşamasını geçtiklerini ve su altı araçlarını üretmeye devam ettiklerini de aktaran Sağlam, devam eden projelerinin yanı sıra tamamladıkları projelerde de AR-GE çalışmaları yapmak istediklerini ve bu süreçte istekli takım arkadaşları ve sponsor desteğine açık olduklarını söyledi.


Sponsor ve Destek Sağlayan Kurumlar

Bursa Büyükşehir Belediyesi,

Sanver Engineering and Automation System,

MKS Marmara,

Sibernetik Makine & Otomasyon Uygulamaları

Mimar Sinan Mühendisler Birliği,

Osmangazi Gençlik Merkezi,

Yıldırım Belediyesi

Flagturk

09 Haziran 2022
Bursa Teknik Üniversitesi sağlanan hizmetlerin iyileştirilmesi ve web sitesinde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanır.
close