Çevre Dostu Doğal Tutkal Geliştirilecek
Yazı Fontu


Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Orman Fakültesi Orman Endüstri Mühendisliği bölümü öncülüğünde hazırlanan proje ile çevre dostu biyo bazlı tutkal geliştirilecek.


BTÜ Orman Endüstri Mühendisliği bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Oktay Gönültaş danışmanlığında Hayat Holding Kastamonu Entegre ve İspanya merkezli Eurotack firması iş birliği ile hazırlanan “Ahşap Bazlı Kompozit Paneller İçin Lignin Bazlı Biyo-yapıştırıcıların Geliştirilmesibaşlıklı proje TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları (TEYDEB)1509 kapsamında desteklenecek. Pazar odaklı ve ticarileşebilecek ürün ve süreçlerin geliştirilmesine yönelik projelerin desteklendiği Ar-Ge destek programı kapsamında desteklenmeye hak kazanan projenin bütçesi de 2.200.000 TL.


Proje hakkında açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Oktay Gönültaş, “Ahşap bazlı panel sektöründe kullanımı yerleşmiş termoset tutkallar ve bu kimyasalların kullanımı ile ortaya çıkan özellikle kanserojen formaldehit emisyonu son yıllarda regülasyonlar yolu ile sınırlandırılmaya çalışılıyor. Bilindiği üzere formaldehit, birçok kimyasal bileşik için kaynak olarak özellikle kimya endüstrisinde yaygın olarak kullanılan zehirli ve kanserojen bir madde. Formaldehit sinir sistemi, solunum sistemi, kanser hastalıkları gibi çeşitli sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Özellikle mobilya üretiminde kullanılan kimyasal içerikli maddelerin salınımını kullanım anında da devam ettirdiğini düşünürsek, endüstride bunların kontrol altına alınması kaçınılmaz hale geliyor” dedi.


Proje kapsamında formaldehit içermeyen ahşap bazlı panel üretiminde kullanılacak biyobazlı tutkal formülasyonu geliştirmeyi planladıklarını aktaran Gönültaş, “Projemiz ağaç bazlı panel üretiminde açığa çıkan endüstriyel atıklarından lignin eldesi, bu lignin moleküllerinin fonksiyonlandırılması, biyo bazlı tutkal formülasyonunun geliştirilmesi ve sonrasında bu tutkallar ile uyumlu ağaç bazlı kompozit panel formülasyonunun geliştirilmesi aşamalarını takip eden Ar-Ge faaliyetlerini kapsamakta. Projenin başarı ile tamamlanması ile petrol bazlı kanserojen formaldehit içeren termoset tutkal ile üretilen klasik levha ürünleri yerine endüstriyel atıklar kullanılarak yenilenebilir yerli kaynaklardan elde edilmiş kanserojen emisyonu içermeyen ahşap levha ürünleri üretilecek ve ticarileştirilecek. Böylece ilgili alanda ithal menşeli kimyasal kullanımını yerli ve çevreci alternatifi ile sınırlandırmış olacağız” ifadelerini kullandı.

18 Mayıs 2022
Bursa Teknik Üniversitesi sağlanan hizmetlerin iyileştirilmesi ve web sitesinde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanır.
close