BTÜ’den Yabancı Dil Eğitimi Çalıştayı
Yazı Fontu

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ), Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Eğitim ve Değişim Derneği (E-DER) işbirliği ile düzenlenen “Türkiye'deki Ortaöğretim ve Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Olarak İngilizce Öğretimi Çalıştayı” BTÜ Mimar Sinan Yerleşkesinde gerçekleştirildi. BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, gençlerin yabancı dil öğrenmelerinin Türkiye'nin geleceğine yapılan önemli bir yatırım olduğunu belirtti. Bilim ve teknolojinin yaygınlaştırılması ve diğer ülkelerle olan ticari ilişkilerin geliştirilmesi için ülkemizde sadece İngilizce, Fransızca ve Almancanın değil, diğer dillerin de yabancı dil olarak öğretilmesine önem verilmesinin gerektiğinin altını çizdi. Çalıştayın bu yöndeki faaliyetlere de katkı sağlayacağını ifade etti.

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Yabancı Diller Yüksekokulu, Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Eğitim ve Değişim Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği “Türkiye'deki Ortaöğretim ve Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Olarak İngilizce Öğretimi Çalıştayı” BTÜ Mimar Sinan Yerleşkesinde bulunan Turkuaz Salonda gerçekleştirildi.

Türkiye’deki yabancı dil eğitimi ile ilgili mevcut durumu değerlendirmek ve yaşanılan sorunlara çözüm önerileri sunmak üzere düzenlenen çalıştayın açılış törenine, BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, Bursa İl Milli Eğitim Müdürü Serkan Gür, BTÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Beyhan Bayhan ve Prof. Dr. Ayşe Bedeloğlu’nun yanı sıra BTÜ Yabancı Diller Yüksekokulu (YDYO) Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Sarıoğlu, BTÜ Genel Sekreteri Dr. Öğr. Üyesi Murat Bayrak ve E-DER Bursa İl Temsilcisi Ümit Sadık Kurşun katıldı. Türkiye’deki yabancı dil eğitimi ile ilgili 7 farklı konunun ele alındığı çalıştayda, BTÜ Yabancı Diller Yüksekokulunda çalışan öğretim elemanları ve Bursa’da Milli Eğitim Bakanlığına bağlı çeşitli ortaöğretim kurumlarında çalışan çok sayıda İngilizce öğretmeni görev aldı. 

Çalıştayın açılış konuşmasında, Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Yabancı Diller Yüksekokulu (YDYO) Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Sarıoğlu yabancı dil olarak İngilizce öğretiminin Türkiye ve dünyadaki mevcut durumunu değerlendirdi. Dr. Sarıoğlu, 2021 yılında “Education First” tarafından yayımlanan İngilizce yeterlilik indeksine göre Türkiye’nin 112 ülke arasında 70. sırada, 35 Avrupa ülkesi arasında 34. sırada olduğunu belirterek bu durumun çok iyi analiz edilmesi gerektiğini ifade etti. Yabancı dil yeterlilik indeksinde üst sıralarda olan ülkelerin, ya kökenleri bakımından İngilizce ile aynı dil ailesine sahip ülkeler olduğunu ya da günümüzde resmi dilleri veya eğitim dilleri İngilizce olan ülkeler olduğunu belirtti. Ortak dil ailesine sahip bu tür ülkelerde İngilizce öğrenmenin ve öğretmenin bizim ülkemize kıyasla daha kolay olabildiğini dile getiren Dr. Sarıoğlu, Türkçe kökeni bakımından farklı bir dil ailesine mensup olduğu için bu ülkelerde faydalı olan bir İngilizce öğretim yönteminin Türkiye’de farklı etki gösterebileceğinin altını çizdi. BTÜ YDYO Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Sarıoğlu, “Yabancı dil yeterlilik indeksinde üst sıralarda yer alan ülkelerin öğretim yöntem ve tekniklerini, sorgulamaksızın, kusursuzmuş gibi kabul edip her yönüyle ithal etmekten vazgeçmeli; kendi milli ve kültürel değerlerimize önem veren, Türkçe dil özelliklerimiz ve milli eğitim sistemimizle uyumlu bir yabancı dil eğitim politikası geliştirmeliyiz. Bu tür çalıştay ve organizasyonların sayısının artması, ülkemizde yabancı dil eğitimi alanında bu tarz önemli hedeflerin gerçekleştirilmesine katkı sağlayacaktır.” dedi.

Eğitim ve Değişim Derneği (E-DER) Bursa İl Temsilcisi Ümit Sadık Kurşun, “Ülkelerin ekonomi ve enerji alanında elde ettikleri güç, diğer dünya ülkelerinden birkaç adım önde olmalarını sağlar. Böyle bir başarının anahtarı da yine eğitimden geçmektedir. Dünyada önde olmak için ideal eğitim sistemine ulaşmak en önemli hedef olmalıdır. Eğitimin güzelleşmesi ve insan davranışının iyileşmesi, bilim ve teknolojinin gelişmesini beraberinde getirir. E-DER olarak, üye ve gönüllülerimiz ile eğitimin güzelleşmesi üzerine çaba sarf etmekteyiz. Gerçekleştirdiğimiz çalışmalara katkı veren BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir başta olmak üzere tüm BTÜ çalışanlarına, ayrıca çalıştaya katılımlarınızdan dolayı sizlere teşekkür ediyorum.” dedi.

Bursa İl Milli Eğitim Müdürü Serkan Gür, yabancı dil eğitiminin ülkemizin gelişiminde ve kalkınmasında önemli bir rol oynadığını belirtti. Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak gerçekleştirilen bu çalıştayı çok önemsediklerini ifade eden Serkan Gür, “Çalıştayın sonuç raporlarını, bu tarz çalışmalara önem veren Milli Eğitim Bakanımız Sayın Mahmut Özer’e, Sayın Rektörüm ile birlikte bizzat arz edeceğiz. Çalıştayın sonuçlarının değerlendirilmesi ve uygulamaya konulması, öğrencilerin yabancı dil öğrenimi konusunda bir takım yenilikler getirecektir. Yabancı dili iyi öğrenmiş olmaları, öğrencilerimizin yarının dünyasında yer edinmelerinin anahtarı olacaktır. Uluslararası alanda son sözü söyleyebilecek duruma gelebileceklerdir.” dedi.

BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, yaklaşık 18 milyon öğrenci ve 1.2 milyondan fazla öğretmeni ile Türk eğitim ordusunun, Türkiye'nin potansiyel gücünü oluşturduğunu ifade etti. Türkiye’de eğitim kalitesi ile ilgili çalışmaların devam ettiğini belirten Prof. Dr. Karademir, her geçen yıl tüm kademelerde eğitime erişim ve nitelikli eğitim alma imkânlarının arttığını belirtti. Yaşanılan bilgi çağında genç girişimcilerin başarılarının daha yüksek olduğuna değinen Prof. Dr. Karademir, bugün dünya ekonomisine yön veren pek çok uluslararası nitelikte büyük firmanın kurucularının 20’li yaşlarda genç girişimciler olduklarını kaydetti. Prof. Dr. Arif Karademir, gençlerin yabancı dili iyi öğrenmelerinin, pek çok alandaki başarılarının anahtarı olacağına ve bu sayede uluslararası alanda son sözü söyleyebileceklerine inandığını dile getirdi.

BTÜ olarak yabancı dil öğretimindeki başarıları konusunda mütevazı olamayacaklarının altını çizen Rektör Prof. Dr. Arif Karademir, sözlerine şöyle devam etti: "BTÜ Yabancı Diller Yüksekokulu (YDYO) tarafından son derece kaliteli bir yabancı dil eğitimi verilmektedir. BTÜ YDYO’nun kalitesi, uzun yıllardır uluslararası alanda tanınırlığı yüksek, tarafsız ve bağımsız akreditasyon kuruluşları tarafından tescillenmiş durumdadır. Bu alanda 12 uluslararası kalite standardının tümünü karşılamak ve 7’sinde mükemmel düzeyde olmak tesadüf değildir. Türkiye’de bunu başarabilen 5 üniversiteden bir tanesiyiz.”

BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, ana dilini iyi bilmenin yabancı dil öğrenmede önemli rol oynadığını dile getirdi. Türkçe iyi bilinmeden, herhangi bir yabancı dilin gerektiği kadar iyi öğrenilemeyeceğini belirterek eğitim ve öğretimin her kademesinde verilen Türkçe eğitiminin kalitesinin de yükseltilmesi gerektiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi ve Yükseköğretim Kurulu’nun da yabancı dil eğitimine önem verdiğini ifade eden Rektör Prof. Dr. Arif Karademir; BTÜ YDYO, Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Eğitim ve Değişim Derneği’nin iş birliği ile gerçekleştirilen “Türkiye'deki Ortaöğretim ve Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Olarak İngilizce Öğretimi Çalıştayı”na katkı veren herkese, görev alan öğretim elemanlarına ve öğretmenlere teşekkür ederek konuşmasına son verdi.

Tüm gün boyunca 3 farklı oturumda gerçekleştirilen çalıştayda; İngilizce öğretimine ilişkin öğretmen görüşleri, öğretmenlerin mesleki gelişim ihtiyaçları, sınıf içi öğretmen ve öğrenci rolleri, öğretim programları, kullanılan ders materyalleri, iyi uygulama örnekleri ve tecrübe paylaşımı ve Covid-19 sürecinde İngilizce öğretimi gibi pek çok yabancı dil öğretimine ilişkin konu ayrıntılı bir şekilde ele alındı.

Bursa Teknik Üniversitesi sağlanan hizmetlerin iyileştirilmesi ve web sitesinde en iyi deneyimi yaşamanızı sağlamak için çerezleri kullanır.
close